Dokumenty do rozliczenia podatkowego

Jaki podatek płaci się od przychodu z praw majątkowych?

Autor: SzkolaRyzyka Opublikowano Czas czytania: 5 min

Przychód z praw majątkowych rozlicza się według skali podatkowej, czyli 12% albo 32%, w zależności od wysokości podstawy opodatkowania. Podstawą kwalifikacji jest art. 18 ustawy o PIT. Przy sprzedaży własnych utworów można zastosować 50% koszty uzyskania przychodów, a okazjonalna sprzedaż twórczości nie musi oznaczać obowiązku rejestracji działalności gospodarczej.

Jak opodatkowany jest przychód z praw majątkowych?

Ustawa o PIT zalicza przychody z praw majątkowych do odrębnego źródła przychodów. Zgodnie z art. 18 ustawy o PIT obejmują one w szczególności przychody z praw autorskich i praw pokrewnych, a także przychody z odpłatnego zbycia tych praw.

Dotyczy to między innymi wynagrodzenia za udzielenie licencji, przeniesienie autorskich praw majątkowych oraz sprzedaż własnego utworu, takiego jak obraz, książka, fotografia, projekt czy utwór muzyczny. Dochód podlega opodatkowaniu według skali podatkowej:

  • 12% – do podstawy obliczenia podatku wynoszącej 120 000 zł, z uwzględnieniem kwoty zmniejszającej podatek,
  • 32% – od nadwyżki ponad 120 000 zł.

Próg 120 000 zł dotyczy podstawy obliczenia podatku, a nie wyłącznie przychodu z praw majątkowych. Przy ustalaniu tej podstawy uwzględnia się również inne dochody opodatkowane skalą, na przykład wynagrodzenie z pracy lub emeryturę.

Kiedy sprzedaż twórczości nie wymaga firmy?

Sama sprzedaż własnego obrazu, książki lub innego utworu nie przesądza jeszcze o prowadzeniu działalności gospodarczej. W świetle art. 5a pkt 6 ustawy o PIT działalność gospodarcza musi mieć łącznie trzy cechy: zarobkowość, zorganizowanie i ciągłość. Brak którejkolwiek z nich może przemawiać za rozliczeniem przychodu jako przychodu z praw majątkowych, a nie z firmy.

Przykładem jest okazjonalna sprzedaż obrazów tworzonych hobbystycznie. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej uznał w jednej z interpretacji, że nieregularne malowanie, brak profesjonalnej organizacji sprzedaży i brak stałych działań nastawionych na zysk nie wystarczają do uznania aktywności za działalność gospodarczą.

Do przychodów z praw majątkowych mogą należeć między innymi:

  • sprzedaż autorskich obrazów i innych dzieł plastycznych,
  • sprzedaż własnej książki lub innego utworu literackiego,
  • wynagrodzenie za udzielenie licencji do utworu,
  • wynagrodzenie za przeniesienie autorskich praw majątkowych.

Oceniając sytuację, trzeba brać pod uwagę rzeczywisty sposób działania, a nie tylko brak wpisu do rejestru przedsiębiorców. Regularna sprzedaż, stała oferta, profesjonalny marketing, powtarzalne zamówienia i zorganizowany system obsługi klientów mogą wskazywać, że aktywność ma już charakter działalności gospodarczej.

Jakie koszty można odliczyć?

Twórca może zastosować 50% koszty uzyskania przychodów, jeżeli przychód wynika z korzystania z praw autorskich lub rozporządzania nimi, a utwór i działalność twórcza spełniają warunki określone w przepisach. Preferencja nie obejmuje automatycznie każdej sprzedaży związanej z twórczością.

Metoda Podstawa prawna Zastosowanie
50% KUP Art. 22 ust. 9 pkt 3 ustawy o PIT Przychody twórcy z korzystania z praw autorskich lub rozporządzania nimi. Łączny limit kosztów wynosi 120 000 zł rocznie.
Koszty faktyczne Art. 22 ust. 10 ustawy o PIT Możliwe, gdy podatnik udowodni, że rzeczywiście poniesione koszty były wyższe niż koszty ustalone według normy procentowej.
Brak wykazanych kosztów Zasady ogólne Stosowany, gdy podatnik nie ma prawa do 50% KUP i nie może udokumentować kosztów faktycznych.

Przewiń tabelę w bok →

Limit 120 000 zł dotyczy łącznej kwoty 50% kosztów uzyskania przychodów w roku podatkowym. Nie oznacza to, że po przekroczeniu tej kwoty nie można już rozliczyć żadnych kosztów. Nadwyżkę trzeba rozliczać z uwzględnieniem zasad dotyczących kosztów faktycznie poniesionych, jeżeli podatnik potrafi je udokumentować.

Ważne jest także rozróżnienie między sprzedażą utworu poza firmą a działalnością gospodarczą. 50% kosztów uzyskania przychodów nie stosuje się do przychodów z działalności gospodarczej. W firmie koszty rozlicza się na zasadach właściwych dla tej działalności, a nie według autorskiej normy 50%.

Jak rozliczyć podatek w PIT?

Sposób rozliczenia zależy między innymi od tego, czy wypłacający wynagrodzenie pełni funkcję płatnika. Procedura wygląda następująco:

  1. Ustal, czy przychód wynika z praw autorskich lub innych praw majątkowych, czy z działalności gospodarczej.
  2. Oblicz przychód i pomniejsz go o właściwe koszty uzyskania przychodów, na przykład 50% KUP, jeżeli spełniasz warunki do ich zastosowania.
  3. Sprawdź, czy wynagrodzenie wypłacił płatnik, taki jak galeria, dom aukcyjny albo inny przedsiębiorca.
  4. Jeżeli nie było płatnika, wykaż przychód w zeznaniu PIT-36 składanym za rok podatkowy.
  5. Złóż zeznanie i zapłać podatek do 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym.

Gdy obraz sprzedaje galeria lub dom aukcyjny prowadzący działalność gospodarczą, taki podmiot może występować jako płatnik i pobierać zaliczkę na podatek od wypłacanego twórcy wynagrodzenia. Otrzymane informacje uwzględnia się następnie w zeznaniu rocznym.

Jeżeli twórca sprzedaje dzieło bezpośrednio osobie prywatnej, nabywca nie pełni funkcji płatnika. Twórca nie musi wtedy wpłacać zaliczek w trakcie roku, ale powinien wykazać przychód w rocznym PIT-36. PIT-37 nie jest właściwym formularzem, gdy przychód nie został przekazany przez płatnika i nie ma informacji podatkowej wystawionej przez taki podmiot.

Na co uważać przy kwalifikowaniu przychodu?

Ta sama forma twórczości może prowadzić do różnych skutków podatkowych. Inaczej rozlicza się okazjonalną sprzedaż własnych obrazów, inaczej stałą sprzedaż w ramach firmy, a jeszcze inaczej wykonanie utworu na zamówienie w ramach umowy. Znaczenie ma nie tylko rodzaj dzieła, lecz także sposób jego tworzenia, oferowania i sprzedaży.

Przy większych przychodach, regularnej współpracy z galeriami albo skomplikowanych umowach dotyczących licencji i przeniesienia praw warto wystąpić o interpretację indywidualną Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej lub skonsultować rozliczenie z doradcą podatkowym. Interpretacja chroni tylko wtedy, gdy rzeczywisty stan faktyczny odpowiada opisowi przedstawionemu we wniosku.

W praktyce najważniejsze jest ustalenie, czy twórca sprzedaje utwory okazjonalnie, czy prowadzi zorganizowaną i ciągłą działalność nastawioną na zarobek. Od tego zależy zarówno źródło przychodu, jak i możliwość zastosowania 50% kosztów uzyskania przychodów oraz właściwy formularz podatkowy.


Artykuł nie stanowi porady podatkowej. Przepisy i limity podatkowe mogą się zmieniać, dlatego przed rozliczeniem konkretnej transakcji należy sprawdzić aktualny stan prawny lub skonsultować się ze specjalistą.

O autorze

SzkolaRyzyka

Jesteśmy doświadczonym zespołem, który dzieli się rzetelną wiedzą o finansach, giełdzie, kryptowalutach i rynku pracy, tworząc praktyczny poradnik dla tych, którzy chcą podejmować świadome decyzje.

Wszystkie wpisy autora

Czytaj również